Sobre nosaltres

Som La Saó, un procés organitzatiu que camina per esdevenir una organització revolucionària de militants als Països Catalans. Com la resta d’organitzacions ideològiques del nostre territori i altres indrets del món, compartim que l’organització és imprescindible per a construir el procés revolucionari. Creiem que les organitzacions revolucionàries tenim la responsabilitat de plantejar propostes ideològiques i estratègiques que donin resposta al moment actual, que activin i articulin els diferents subjectes, que ens donin un marc unitari per lluitar contra tota forma de dominació i que ens portin cap a la Vida Lliure, una forma de vida sense cap tipus de dominació.

Veiem com l’avenç del neoliberalisme ha anat disminuint la capacitat d’imaginar i construir horitzons d’emancipació, afectant especialment a les organitzacions i els plantejaments revolucionaris d’occident. Cal recuperar i bastir aquesta perspectiva revolucionària. Tenim clar que en el moment de crisi ecològica, ambiental i social que patim avui l’única resposta possible és la revolució. Entenem el procés revolucionari com un procés històric de llarga durada, que ha de permetre canviar radicalment les bases materials i simbòliques de la societat, i ens situem en aquest camí per acumular i aglutinar forces al costat de la resta d’agents polítics del nostre territori, i també a escala internacional.

Una mirada àmplia i radical de la història i de la realitat social passa per entendre les diferents formes de dominació com a parts d’una totalitat, que nosaltres analitzem com a Sistema de Dominació. Això ens porta a situar les seves especificitats i relacions i a no relegar cap de les lluites contra les diverses formes a un paper secundari. A banda de les bases materials de la dominació, també hem d’entendre la mentalitat dominant que l’acompanya i superar-la construint una ètica i una cultura revolucionàries. Aquesta orientació ens permet tenir iniciativa en cadascuna d’aquestes facetes, i ens dona un marc perquè les lluites puguin confluir sota un paradigma comú.

En aquest sentit, ens sembla important remarcar el patriarcat com una component essencial de la dominació que travessa la vida social en la seva totalitat i que la modernitat capitalista, la fase actual del Sistema de Dominació, ha pres en el seu si com a marc per assegurar la seva reproducció. Per aquest motiu i perquè l’alternativa que hem de construir ha de ser imatge i assaig d’allò que anhelem, proposem una organització que es doti d’una estructura autònoma de dones i identitats dissidents que ens permeti tenir espais no mixtes d’organització i garantir l’avenç cap a un projecte polític feminista i revolucionari. Naixem també amb la voluntat d’aprendre i incorporar la mirada anticolonial, i de potenciar la pulsió de resistència i defensa de la terra front a la pulsió imperialista, que en el nostre context es troben mesclades, en la construcció de l’alternativa al model d’Estat-Nació imperant.

Sabem que construir militància revolucionària en el context actual es fa molt difícil. Les vides de les militants estan separades i aïllades. No tenim control de les nostres vides ni del metabolisme social que assegura la nostra reproducció, i això provoca que ens allunyem de la lluita. Alhora les lluites estan fragmentades i sectorialitzades i el moviment popular desorganitzat. Des de La Saó volem donar un espai organitzatiu per fomentar que les militants puguem unir vida i lluita de manera ferma, per sostenir-nos col·lectivament i així contribuir a la radicalització del moviment popular fomentant la seva autoorganització. Aportar una proposta ideològica i estratègica que permeti la unió en la diversitat sota un marc emancipador.

Volem radicalitzar i potenciar la perspectiva revolucionària al moviment popular dels Països Catalans i volem fer-ho treballant colze a colze amb les organitzacions existents.

Donada la fase actual de desenvolupament teòric i programàtic, ens definim com a procés organitzatiu per seguir avançant en el camí d’esdevenir una organització. En aquest procés volem fer servir aquest altaveu per compartir els nostres posicionaments, perspectives i anàlisis polítiques.

Tenim la seguretat que el pas organitzatiu que fem ens reforçarà i reforçarà el moviment revolucionari al nostre territori. Tenim també la confiança de saber que som companyes de lluita des de diverses trinxeres i que les diferències ideològiques, estratègiques o organitzatives que hi puguin haver ens han de servir per nodrir-nos i avançar en el camí revolucionari.

Visca la terra!
Procés organitzatiu de La Saó.